0 skala modultreff.  [09.08.2010]
 
 
Tilpasning Man skal vel ikke snakke om snøen som falt i fjor, selv om det kom masse. Men likevel, bedre seint enn aldri. I romjula 2009 så samlet deler av O'Norway-menigheten seg i Østfold for å sette sammen medbrakte moduler for en kjøre-session. De fleste har også bakgrunn fra Fremo hvor det kjøres med moduler i HO. Her går det heller i 0 skala hvor den amerikanske varianten er 1:48. Det er helt klart mer plasskrevende og de færreste har plass til egne anlegg i denne skalaen annet enn hyllebaner og/eller å sette opp egne moduler for litt switching. Det gjør det ekstra moro når man samles og kan bygge STORT. Denne gang var det kun for den indre kjerne og ikke åpent, eller annonsert for publikum.
Bildet viser sammensetning av moduler, noe som tok sin tid.
Rundbane Temaet for anlegget ga seg nesten selv. Man var enig om at moduler som kunne settes sammen til en dobbeltsporet rundbane var mest interessant, før man etterhvert utvider til større anlegg som da gjerne kan bli punkt til punkt, eller punkt til vendesløyfe, eller hva man ellers kan få til. Med rundbanen kan lange togstammer få kjørt seg før man evt. stopper for litt switching og togkryssing. Modul til industri fantes i et hjørne, og stasjonsområde lå på motsatt langside, så det var gode muligheter for å variere kjøremønsteret.
Grensesnitt moduler Som nevnt så er flere av medlemmene i O'Norway gruppa også involvert i Fremo-moduler og har mye erfaring derfra. Her ser vi et av grensesnittene mellom 2 moduler. Det er utarbeidet en egen standard for moduler slik at disse lett kan koples sammen. Noen har litt fast anlegg hjemme hvor modulene kan koples til for litt kjøring privat. Dette gjør at modulene kan brukes oftere og ikke bare sammen med andre.
Selvbygde veksler Peer er en bygger av rang. Her er selvbygde sporveksler som han har bygd. Vi ser en trevegsveksel nederst som møtes i to motgående veksler hvorav den ene grener ut slik at sporene krysser hverandre. Det er så kompakt at det vanskelig lar seg ordne med med sporveksler og kryss av kommersiell type. Her er det meste selvbygd, og noe i byggesett fra BK Enterprises. Det finnes forøvrig en leverandør i Canada ved navn FastTracks som leverer alt utstyr med jigger, verktøy og maler i flere skalaer for den som vil bygge selv enkelt og kjapt. Man kan også laste ned en video som viser hvordan man gjør dette selv. Denne websiden er vel verdt et nærmere studie uansett hva slags skala man foretrekker.
Industri-område En av Peers mange medbrakte moduler var denne kurvemodulen. Opprinnelig var det en ren kurvemodul, men den ble etterhvert bygd om. I den har han lagt inn sidespor til en industri, alt med selvbygde veksler for å få den så kompakt som mulig på den allerede begrensede plassen. Sidesporene har avpasset lengden til en eller flere vogner av den typen som skal betjene virksomheten her. Mye moro på liten plass!
Togslerke 0 skala krever nærmere 4 ganger så stort areal som i HO, defor blir selv en skarve rundbane stor. Ifølge modulstandarden så holdes minsteradien slik at også større damplok kan kjøres. Derfor fyllte rundbanen her et større rom i det innleide lokalet. Amerikanske togslerker er gjerne lange. For endel år tilbake på en kjøretur fra Flaggstaff, Arizona til Gallup, New Mexico lå vi lenge side om side med 7 lok og en vognstamme på flere kilometers lengde. Virkelig imponerende! Forøvrig var navnet på den veistrekningen Route 66. Fullt så lange togslerker vil man nok ikke satse på i modell, vil jeg tro.
Angående rundbane så kan man med skinner fra Atlas gå ned til 72 tommers radie hvilket gir en sporsirkel på 183 cm. Så godt som alle Atlas' sine lok og vogner kan kjøre på denne sirkelen. Men har man større damplok så kan det bli for snevert.
Mye materiell Samle Eder ikke skatter på Jorden .. ! Men i O'Norway har man ordnet dispensasjon fra slikt. Det oppdateres full oversikt over hva alle medlemmer har av materiell, og tilsammen er det MYE. Hovedleverandør av lok og vogner er amerikanske Atlas 0. Sjekk gjerne sia deres, og du vil se at det er priser å leve med. Men merk at Industrial Rail er avdelingen for leketog. Det er forøvrig ikke mye materiell man trenger for å komme i gang. Et lok og noen vogner kan man få for noen tusenlapper. Analoge lok ned i US $ 150 og digitale med lyd og topp utførelse for US $ 350 til 400. Vogner ligger på ca. US $ 30 til 65 i USA. Søk gjerne på Ebay da flere har net shops der.
Smusset mateiell Mye togmateriell i USA ser skikkelig rustent og nedkjørt ut, og det får man til her også. Det finnes mye på nettet og i tidsskrifter om tips & tricks for å smusse for den som vil prøve selv. Flere av medlemmene sender over materiell de kjøper i USA til Don der borte som er en ekspert på smussing, eller weathering som det her heter. Don legger stadig ut vogner på Ebay-auksjonen for salg. Du kan sjekke ut hjemmesiden hans Industrial Models hvor det er mye lekkert å skue.
Supeline Ryktet om at det skulle kjøres på 0 skala anlegg hadde nådd fram til andre også utenfor menigheten. Selv om ikke alt materiellet så var amerikansk, så var det greit. Når man har noen NMJ Superline lok i 0 skala som ligger og slenger borti et hjørne hjemme kan det jo være moro å få se den kjøre også. Her er et MY-lok, en grønn Di. 3 og Type 31.248 sammen med noen rimeligere tyske vogner som skal ut av eskene for å få kjørt seg litt. Må innrømme at det er første gang jeg har sett Superline-lok i denne skalaen som har fått kjørt seg ! Og de gikk flott også, og gjesten var rimelig fornøyd. Prisnivået på disse er forøvrig himmelvidt forskjellig fra lok og vogner som ellers var på anlegget.
Rio Grande GPer Her ser vi et par tvillinglok fra Rio Grande. Eller i denne størrelsen burde de vel heller hete Rio Grandiosa etter min mening. Disse GP-lokene kjørte i consist dvs. sammenkoplet slik ofte amerikanske lok gjør for å øke trekkraften. Da så godt som alle lokene også er digitalisert og med lyd så blir opplevelsen heftig. Det er jo plass til vesentlig større høyttalere i disse lokene enn i HO-lok, så gjengivelsen av lyd og spesiellt bassen blir herlig i forhold. Og når 3-4 sammenkoplede lok drar forbi ....   
Switching Min favorittmodul var nede i hjørnet av sporplanen. Her kunne man kjøre en switcher og flytte på vogner til og fra godsramper og sidespor. I denne størrelsen er fokuset på selve materiellet mye større enn i mindre skalaer, og da krever man mindre av landskap og bygninger som ellers danner rammen en viktig rundt dette.
 
 
Om du har lyst til å se mer av dette så planlegger man å sette opp endel moduler for kjøring på den kommende Hortens-messa nå i høst 25.09.2010 til 26.09.2010 . Og du, blir du interessert i dette så har O'Norway et eget forum på nettet for likesinnede. Det er så langt et lukket forum men de som viser interessere og vil prøve seg er velkomne til å bli med. Og der er det mye lærdom å hente !