Hobbymessa i Horten 2008  [23.10.2008]
 
 
Borre Stasjon Som nevnt var datoen for messa 20 og 21 september ...
Etter å ha svingt av inn mot Horten så vi etter togtraseen fra Skoppum og videre til stasjonen i sentrum. Skala 1:1 er jo bokstavelig talt "the real thing" og det som burde gi oss mest inspirasjon til MJ-interessen, iallefall om den har passert Briotog-stadiet, da. Tragisk nok er deler av traseen allerede gravd opp. En stopp på Borre stasjon med påfølgende foto-session ble gjort. At det er en stund siden siste tog var gått var tydelig, men stasjonsbygget og området rundt var i god stand.
Inn til stasjonen Etter å ha krysset jernbanelinja inn til stasjonen, som var asfaltert over, kunne vi se inn på stasjonsområdet samt ta noen bilder. Sporområdet var delvis gjengrodd men det meste lå der fortsatt. Stasjonsbygget er fjernet for mange år siden, men det lå til venstre i bildet og var en gul staselig trebygning. På hitsiden var det et mindre bygg på samme plattform,
Godshuset Her ser vi godshuset med en stasjonsvogn som nok ikke kommer derfra på egne hjul
En Hortenlinje med stasjon kan vel være interessant som en sidebane på et MJ-anlegg ? Liten og kompakt stasjon med kaispor, kran, godshus med mer for en El.10 med godsslerke. For de av oss som har BM.67-sett så kan det passe inn selv om BM.65 hadde passet bedre. Førstnevnte har jo både Trix og NMJ, BM.65 må vel foreløpig selvbygges, men en variant av motorvogna, teak mellomvogn med åpne plattformer og en U-båt styrevogn i teak står på ønskelista uansett. Linja ble jo tidlig elektrifisert men det burde ikke skremme hverken diesel eller damplok unna, sånn innimellom ?
Sett fra enden I den nedre enden ser det slik ut. Det er nok lenge siden krana har vært i bruk. Bak oss går et spor ut og bortover mot kaia men blir borte under stålplater oga annet. Det var visst Marinen som ønsket et havnespor. Litt sentimentalt å dra fra stasjonen da det var første gang jeg så den, og godt mulig den siste også. Antar at en slik lokal tomt ikke får ligge ubrukt og i fred så lenge. At det i disse tider med slik fokus på jernbane ikke skulle være mulig å f.eks. ha en skinnebuss herfra til Skoppum, eller til Oslo for den sags skyld, er synd.
Jeg tok flere bilder også, og kanskje dukker de opp på sidene her senere sammen med en sporplan over stasjonen ?
Oversikt over hallen Det var jo en Hobbymesse dette og ikke en ren MJ-messe selv om MJ dominerte helt. Første stand inne i hallen var DSE - Deep Sky Exploration, en forening for astronomi og romfartsinteresserte. Ved siden av bordet stod en ca. 30 cm. diameters stor refraktor godt over en meter høy. Den fikk min egen til et femsifret beløp til å virke stusselig. Mørke stjerneklare kvelder er noe jeg liker ved høsten. Denne høytravende interessen må vel være det endelige beviset på jeg mangler bakkekontakt?   
Ellers ser vi her et overblikk over messehallen.
NJK sin stand Vel, dagens oppgave var modelljernbane, så jeg holdt meg unna astronomistanden ellers kunne jeg blitt der en god stund. Vi snublet fort borti gutta på standen til salgsavdelingen hos NJK, som alltid frister med mye lese- og severdig stoff. Mitt ferroviale bibliotek hjemme er umettelig og gir mye inspirasjon. Her ser vi til høyre ser vi forresten den andre Modelltog-webmasteren på Hortensturen.
0 skala Oj, var'n på denna messa også ? Her sitter 0-skala "predikant" Peer igjen og forteller og viser villig vekk alt om det fortreffelige ved å kjøre i denne store skala, med rimelig amerikansk materiell. Og atter en gang måtte jeg kikke vel og lenge og stille mange spørsmål, for etter en rundtur i lokalet å vende tilbake igjen for å gjenta prosessen. Min primærinteresse er H0 med norsk forbilde selv om jeg har endel amerikansk i samme skala også. Førstnevnte skal på et stasjonært anlegg, men modulbygge i denne størrelsen kunne jo være moro? Opplevelsen og fokuset på selve lok og vogner blir mye større enn i mindre skalaer. Her kommer både smussing og detaljering virkelig til sin rett, for ikke å snakke om lyden som er mye bedre og riktigere pga. større og bedre høyttalere i lokene. Et timesaver-konsept med mulighet for tilkopling til andres moduler gjør at man kan "få kjørt seg ...".
Nærbilde lok og vogn Realisme og lyd så jeg nesten fikk frysninger - Way cool, som man sier "over there" !
En liten modul i skala 0 ble vist fram. Der hang det et skriv: Vi er en gjeng på ca. 6-7 som modellerer amerikansk forbilde i 0-skala (1:48). Et første delmål er å kunne vise fram et lite modul-anlegg på messer. Vognene man ser her koster ca. 400.- pr. stk. uten smuss og lokene ca. 3000.- pr. stk. uten smuss, men digitale med lyd osv. Det vil si rimeligere enn mange tror. Sitat slutt. Og jeg sjekket etterpå på internet og fant analog Atlas diesel GP 15 til 145.- dollar ! Nysgjerrig? Du finner mer info. på hjemmesia deres som heter så mye som O Norway.
Slikt drar publikum Dette anlegget har vært vist på flere messer og slikt drar folk og oppmerksomhet. Det var nå større enn sist jeg så det og hadde fått en imponerende stor stasjon i tillegg til egen trikketrassee. Anlegget ga mulighet til å kjøre store realistiske togstammer og var vel verdt et studie. Forbildet er tysk.
Plateknekker og boggisider En annen fast utstiller hvor jeg gjør faste stopp er hos Scandinavian Miniatures med Rolf Burud bak bordet. Selvbygge av norsk materiell i messing er noe jeg vil begynne med. Noen modeller er kjøpt og vi gutta har vært på byggekurs. Til venstre sees 2 knekkejigger i forskjellige lengder som de selger. Ypperlig verktøy for å knekke skarpe fine vinkler på vognsider og liknende. Til høyre sees resinstøp av fagverksboggier som kan limes utenpå nedfilte f.eks. Lima B3-boggier. De har også vognsider og tak for å bygge om disse til eldre stålpassasjevogner som B2, B4, B9, B10 og varianter av B3 samt R og DF-vogner. Kjører man damplok med Rocos trevogner får togstammen virkelig et løft med noen gamle stålvogner innimellom, og samme sak innimellom NMJs eller Limas B3-vogner. Sjekk innom sia med adresse Messingmodeller.no.
Berre lækkert ! Terje Reiss med Bawarias Modellnatur stiller også opp på messer. Tiden for nedklipte grønnmalte vaskebørster som trær og farget sagflis som gress er vel over ? Helt andre enden av skalaen (sic) finner vi de lekreste og mest realistiske landskapmaterialer. Kanskje i høyere prisklasse, men investeringen kan være vel verdt om man skal beholde et anlegg i mange år. Spesielt de mest framtredne delene av anlegget bør se bra ut, så kan det kanskje brukes enklere trær i en skog i bakgrunnen. Selvbygging av trær med det rette materiell skal jo ikke være så vanskelig. For mer info. klikk på Bavaria-linken.
NSB Type 32-varianter Norsk Modelljernbane med Knut bak bordet var til stede. Hva hadde MJ-Norge vært uten dem og deres norske modeller ? Vel, jeg hadde iallefall hatt mye bedre råd...   
"Led meg ikke inn i fristelse" var det en fyr som sa engang, som likner meg får jeg høre. Ingen problem med det, jeg kjenner så altfor vel hvor fristelsene finnes ! Og her ser vi bl.a. alle 3 varianter av NSB Type 32-lok. Et norsk tanklok har vært en etterlengtet nyhet. Jeg valgte nr. 288 som har vært stasjonert i Oslo. Så da håper jeg at skifteloket Type 23 også kan dukke opp? Jeg spurte i mange år om NMJ ikke skulle lage BM.66 eller 88 - og når den kom hadde jeg ikke råd ! Blemme - og du ser et sett på hylla under tanklokene. Linken til NMJ kjenner vel de fleste til..
Topline SJ-vogner En annen nyhet er NMJ Toplinemodellene av SJ's 60-talls vogner. De har vært å få fra Lima tidligere men de nye er i en helt annen klasse - se bildet av interiør fra en av vognene. De passer ypperlig bak f.eks. Rocos Da eller Rc-lok og har vært mye å se i forskjellige utgaver i Norge hvor trafikken har gått over til Sverige, eller i en periode innleid som tog brukt i rush-tia i Oslo, da i en av de blå designene. De passer også sammen med Heljans 40-tallsvogner, eller om du har Rocos 80-talls fra SJ.
Også Topline Os og Kbps stakevogner var tilsalgs sammen med mye annet.
CAD 87 En ny leverandør av norske modeller viste seg fram på messa. De hadde med seg prøver av en NSB G3-vogn, en vogn det krydde av før 1970-tallet. Deres versjon ble vist med platehjul, men de sa at den ville komme med stjernehjul snart. 2 versjoner ble vist fram, en i godsvogn grå og en i nyere NSB rød. Du finner mer info. på hjemmesia deres ved navn CAD87.
Smalspor H0m På vei ut igjen måtte vi ta enda en kikk på dette anlegget som er i smalspor 12 mm. altså H0m. Materiallet er fra Bemo og forbildet sveitsisk, med mye fjell og tunneller. Med liten venderadie kan mye bygges på relativt liten plass, også i høyden med spor som krysser hverandre over/under bruer osv. Ifølge etpar skilt var anlegget inspirert av Berninga Express og Glazier Express.
Inne på stasjonen stod et skiftelok utenfor en lokstall som også var flott detaljert innvendig.
 
 
Nedoverturen gikk med bil via Vestfold, men vi svingte inn på Bastøy-ferja over til Moss på returen til Oslo. Ferjeleiet i Horten er i gangavstand fra messehallen - og ankomsten i Moss til jernbanestasjonen der er knapt 100 meter, så tog skala 1:1 blir kanskje alternativet fram og tilbake ved neste messe i Horten?